Bireysel Silahsızlanma Günü’nün Anlamı

Aynı toplum içinde yaşayan bireylerin herhangi bir ideolojiye ait olmaksızın, ateşli silahlarla donanması “Bireysel Silahlanma” olarak tanımlanır. Bireysel silahlanmada örgütlenme söz konusu değildir. Devletlerin birbirlerine karşı veya savunma amaçlı silahlanmaları “Bireysel Silahlanma” kapsamında tutulmaz. 
 
Umut Vakfı, geleceğin garantisi olan gençlerimizi hukukun üstünlüğünü benimsemiş, çevreye ve insanlığa duyarlı, uyuşmazlıkların çözümünde barışçıl yolları yeğleyen yurttaş olma bilincine sahip bireyler olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaca uygun olarak toplumda bireysel silahsızlanma bilincinin oluşturulması ve 28 Eylül tarihinin Dünya Bireysel Silahsızlanma Günü olarak kabul edilmesi için her yıl aynı tarihte çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Her yıl bireysel silahlar yüzünden mağdur olan onbinlerce yurttaşın seslerini duyurabilmesi için "Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü"’ nü gerçekleştirir. Bu etkinlik, bireysel silahlarla yakınlarını kaybedenler ve bireysel silahlanmaya karşı olanların bir araya geldiği bir sokak etkinliğidir.
 
 
“Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü”
 
Etkinlik; Birleşmiş Milletler tarafından 18 Temmuz 2001 tarihinde New York’ da düzenlenen Ateşli Silahlar Konferansı esnasında binanın önünde gerçekleştirilen bireysel silahla yakınlarını kaybetmiş kişilerin protesto gösterisinin tekrarı olarak, Umut Vakfı tarafından aynı yılından bu yana düzenlenmektedir. 
 
Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü :
Bireysel bir silah ile hayatını kaybetmiş kişilerin artık söz söyleme ve protestolarını dile getirme şansları yoktur. Onların yerine, kırmızı bir halı üzerine yakınlarınca bırakılan ayakkabıları simgesel olarak yürüyüş yaparak, sessiz protestolarını bu yürüyüş ile dile getireceklerdir.
 
Kırmızı Halı :
Bireysel Silahlanma sonucu gerçekleşen şiddeti ve vahşeti temsil eder.
 
Çiçek :
Mağdurları anmak için kırmızı halı üzerine bırakılır...
 
 
Başlık Yer Tarih
Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü - 28 Eylül 2001 Maçka Demokrasi Parkı 28 Eylül 2001