3.Bireysel Silahsızlanma Ödüllü "Silahın Şakası Yok" Karikatür Yarışması Kitabı

Eylül 1997
ÖNSÖZ
 
Nazire Dedeman
Umut Vakfı Kurucu Başkanı

Umut Vakfı 1993’te kurulduğundan bu yana “Bireysel Silahsızlanma” ödüllü yarışmalar düzenleyerek toplumumuz bireylerinde hızla gelişen silah bulundurma gereksiniminin nedenlerinin araştırılmasını teşvik etmektedir. Böylece, kaba kuvvetin, şiddetin gelişmesini önlemeye yardımcı olarak hukuk devletinin varlığını güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Son yıllarda yurdumuzda denetimsiz silahlanmanın ürkütücü boyutlara ulaştığını hepimiz gözledik. Eğlence, kutlama gibi olaylar yanındaki her vesilede bilinçsizce silah kullanma yüzünden, onlarca kişinin yaralandığı veya hayatını kaybettiği Türk basınının manşetlerinde oldukça sık yer aldı. Ve hayatını kaybedenler hep masum insanlar oldu.
 
Yurdumuzda bireysel silah bulundurma, dolayısıyla kullanma hızı artmaktadır. Silah kullanma şiddetin en uç noktasıdır. Şiddet ve silah kullanmaya aşırı eğilim ise, kendini ifade yetersizliği, aşırı güvensizlik ve kişilik bozukluğuna varan psikolojik sorunlardan kaynaklanabiliyor. Bu nedenle, şiddet ve silah kullanma bir toplum sağlığı sorunudur. Sadece silah kullanma değil, silah bulundurmanın da sağlığa Zaralı olduğunu biliyoruz. Silah her koşulda aieleye acı ve keder yaşatıyor.
 
Sorumsuz ellerdeki silahlar sonucu peşpeşe gelen umut kırıcı olaylar hepimizin toplumsal güveninin sarsılmasına neden oluyor. İnsanımızın insanımıza değer vermemesi, eğitim eksikliği, kurumlarımızın sorumluluklarını tam olarak yerine getirmeyişi, kontrolsüz ve bilinçsiz bir ortam oluşturmakta ve bizleri büyük sorun ve karmaşayla karşı karşıya bırakmaktadır.
 
İnsanlar barışçıl bir yaşama gün geçtikçe daha özlemle, yarınlara daha kaygıyla bakıyorlar. Daha kötü, şiddetin görünen yüzü artık çok da dehşete düşürmüyor bizi. Şiddet ve onun aracı olan silah, çoğaldıkça kanıksanıyor, sıradanlaşıyor…
 
Duyguyu ifade etmenin yolu şiddet ve silah değildir. Tam tersine, şiddet ve silah ifade eksikliğidir. Biz Umut Vakfı olarak, şiddete karşı, silaha karşı, şiddetin sıradanlaşmasına karşı hep savaştık. Karikatür sanatının çizgileri ile kullandıkları etkili dilin, şiddete ve silaha bir uyaran olarak görevini yerine getirdiğine inanıyorum.
 
III. Bireysel Silahsızlanma Ödüllü “Silahın Şakası Yok” Karikatür Yarışması’nda ödül alanları kutlar karikatürleri ile tüm katılanlara, Karikatürcüler Derneği’ne, değerli jüri üyelerine ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederim.
 
Umut dolu yarınlara