Eğitim ve Kültür Dergisi Ropörtaj

Nisan  2004
 
Nazire Dedeman
Umut Vakfı Kurucu Başkanı
Konuşma Metni 

 
1. Öncelikle ÇOSA Projesiyle neyi amaçlıyorsunuz?
 
Çocukları fiziksel ve zihinsel olarak oyuncak silahlardan arındırmayı ve ebeveynleri bireysel silahsızlanma konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Vakfımızın çalışmalarının hedeflerinden biri, şiddetin mümkün olduğunca aza indirgenmesini sağlayacak her türlü çalışmayla, toplumumuzun çeşitli nedenlerden dolayı içinde bulunduğu bireysel silahlanma dehşetine son vermektir. Bu hedefe ulaşmanın en önemli aşamalarından biri kesinlikle toplumu, çeşitli iletişim kanallarını kullanarak bilinçlendirmektir. Sosyal yaşam biliyorsunuz kollektifliği gerektirir. Öyleyse bir sorunun çözümü ancak bu kollektivitenin sağlanmasıyla mümkün olacaktır.
 
2. Oyuncak silahlarla bireysel silahlanma arasında nasıl bir bağ olduğunu düşünüyorsunuz?
 
Birey, temel yaşam prensiplerini ve koşullarını çok küçük yaşlarda öğrenmeye başlar. Toplumu oluşturan bireyler olarak, şiddeti çok küçük yaşlarda öğrenmeye başlıyoruz ve yetişkinlikte anlaşmazlıklarımızı –genellikle- şiddet kullanarak çözmeye çalışıyoruz. Bu çok önemli ve temel bir yanlış. Küçük yaşta oyuncak olarak çocuğun eline verilen silah, yetişkinlikte şiddet aletlerine, silaha, bıçağa aşina olunmasına yol açıyor. Yani, oyuncak silah şiddetin öğrenilmesinde önemli bir araç. Toplum ise erkek çocuğun oyuncak “bebek” yerine “silahla” oynamasını onaylıyor.  Neden? Çünkü erkek olmak, silahla oynama ya da oynamama ile ölçülüyor. Yetişkinlikte de kavgacı, saldırgan veya asık yüzlü olmak erkekliğin ölçütü olarak nitelendiriliyor.
 
Gayet açık aslında; oyuncak silahın sakıncalarını anlatırsak, çocuklarımıza silahın ölümcüllüğünü, şiddetin sakıncalarını da anlatmış oluruz ve barışa, uzlaşmaya meyilli çocuklar yetiştirmiş oluruz.
 
3. Tiyatro Art’ı desteklemeye nasıl ve niçin başladığınızı öğrenebilir miyiz?
 
Uzun yıllardır ilköğretim okullarında oyunlar sergileyen Tiyatro Art, şarkı sözlerini Aysel Gürel’in yazdığı “Bizimle Oynar mısın” adlı oyunları ile ilgili bir dosya bize ulaştırdılar ve Umut Vakfı bu projeyi değerlendirdi. Tiyatro Art’ın “Bizimle Oynar mısın?” adlı oyunu, herşeyden önce İstanbul’daki birçok çocuğa ulaşabilme imkanı verdiği için bizce çok önemli bir çalışmadır. Şiddetin çok yoğun yaşandığı İstanbul’un arka mahallelerine ulaşmak önemli. Kentin göbeğinde yaşayan aileler zaten çocuklarını doğru yetiştirme yollarını biliyorlar ya da bulmaya gayret gösteriyorlar. Oysa ki, Anadolu’dan İstanbul’a göç etmiş, şehrin keşmekeşinde varolmaya çalışan bilinçsiz ebeveynlere ulaşmak daha önemli.
 
Bu nedenle hem Tiyatro Art’a destek olmak, hem de amaçlarımıza ulaşmamızda etkili bir rol oynayacağı düşüncesiyle bu oyunu destekledik.  Tiyatro Art’ın oyunlarını sergiledikleri okullarda hem öğrencileri hem de aileleri bilinçlendirmek amacıyla hazırladığımız broşürlerimiz dağıtılıyor. Oyunlar sonrasında ise öğretmenlerin gözlemlerini ve değerlendirmelerini içeren formlar bizlere iletiliyor, ki ne denli başarılı olduğumuzu bu formlardan takip ediyoruz.
 
4. ÇOSA kapsamında desteklediğiniz başka kültür sanat etkinliğiniz var mı?
 
Tiyatro Art şu sıralar çok yoğun devam ediyor. Gelen bunun gibi projeleri elbette değerlendiriyoruz. Buraya 28 Eylül yarışmalarımızı yazabilirsin. Onlarda kültür ve sanat etkinliği değil mi?
 
5. Tiyatro Art’ın oyunu ile Umut Vakfı’nın işbirliği ne kadar bir zaman sürecektir? Mesela önümüzdeki yıl da düşünüyor musunuz?
 
İşbirliğimiz üç aydır devam ediyor ve bu eğitim dönemi sonuna kadar, yani Haziran’a kadar devam edecek. Bu üç ayda 15.013 küçük öğrenciye ulaştık. Önümüzdeki yıl da gelen raporları değerlendirdikten sonra karar vereceğiz. Halen gerek İstanbul içinden gerekse şehir dışından çok fazla sayıda talep alıyoruz. Okul yöneticileri çocuk ve şiddet, oyuncak silah kavramlarının işlendiği bu oyunun okullarında sergilenmesini arzu ediyorlar.
 
 
Umut dolu yarınlara...