Silahın Şakası Yok Kampanyası Basın Duyurusu

20 Şubat 1996
 
Nazire DEDEMAN
Umut Vakfı Kurucu Başkan

 
Son Yıllarda yurdumuzda bireysel silah bulundurma, dolayısıyla kullanma hızla artmaktadır. “Elinde çekiç olan çekiçleyecek yer arar” sözünden yola çıkarak, “Belinde silah olan  silah çekecek ortam arar”. Nitekim ülkemizdeki silah kullanımı ortamları yaratılır hale gelmiş ve korkutucu boyutlara ulaşmıştır. Adli sicil istatistiklerinden size bir örnek vereyim. 1993 yılında adam öldürmekten açılan dava sayısı 22.884’tür. Evet, yanlış duymadınız, 1993’te 22.884 dava adam öldürmekten.
 
Silah şiddetin en uç noktası ve öldürücü şiddet ve silah kullanmaya aşırı eğilim ise, kendini ifade eksikliği kişilik bozukluğu ile kendini ifade yetersizliği ve aşırı güvensizlik gibi psikolojik bozukluklardan kaynaklanıyor.
 
Şiddet ve silah bir toplum sağlık sorunudur.
 
Amerika’da “Center for Disease Control and Prevention”,Salgın Hastalıkların Denetimi ve Önlenmesi Merkezi’nin yaptığı bir araştırmanın sonucuna göre kişi veya aile “kendini korumak” amacıyla silah aldığı zaman, o silahın aile fertlerinden birisinin diğerini vurma riski 40 kat daha fazla imiş. Demek ki, savunma amaçlı silah bulundurulsa dahi  amacının dışında acı ve kederler yaşatıyor, ve asıl amacına ulaşmamış oluyor.
 
Ülkemizde herkese kolaylıkla verilen ruhsatlı tabancalar, kaçak satılan ruhsatsız tabancalar, avcılık adı altında satılan avcılığa uygun olmayan pompalı tüfekler ve asla kontrol edilmeyen kırsal kesimlerdeki silah yapımı ve önüne geçilemeyen silah sanayii ve mafyası.
 
Peşpeşe gelen umut kırıcı olaylar hepimizin toplumsal güveninin sarsılmasına neden oluyor. İnsanımızın insanımıza değer vermemesi, kurumlarımızın kurum olmayı becerememesi, tüm bu kontrolsüz ve bilinçsiz ortamda, insanlarımız eğitim eksikliği ve psikolojik sorunlarla karmaşa dejenere toplum haline geliyor.
 
Kimimiz bana değmeyen yılan bin yaşasın vurdumduymazlığı içinde, kimimiz hiç kendi başına gelmeyecek gibi rehavet içinde.
 
Yurdumuzda silah ruhsatları denetimsiz ve kolayca verilir hale gelmiştir. Ruhsatların yanı sıra silah satışları da özendirilmiştir.  Polis Akademisi öğrencilerinin çıkartmakta oldukları bültenleri silah reklamları ile doludur. Gazetelerde silah reklamları gençlerimizi özendirmektedir. Devletin en yüksek düzeydeki yetkilileri, milletvekilleri, başbakanlar ellerinde silah, kolları havada, parmakları tetikte pozlar vermekte, silahı, dolayısıyla şiddeti özendirmektedirler.
 
                                                                       
İstemimiz, mevcut verilmiş silah ruhsatlarının tekrar gözden geçirilmesi, ve toplatılması, yeniden ruhsat verilmeden önce ruhsat alma yönetmeliklerinin tekrar gözden geçirilmesi, sürücü ehliyeti gibi belli eğitim ve doktor kontrolü sonucu verilmesidir.