Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri RİZE Yerel Medya Semineri

“Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri”  Yerel Medya Eğitimi
Rize Semineri
19 Ağustos 2007

  “Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” 
Yerel Medya Eğitimi’nin ikincisi  19 Ağustos 2007, Pazar günü 
Rize Dedeman Oteli’nde gerçekleştirildi.


Eğitime Rize, Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu’dan basın mensupları katıldı...
 
Dördüncü kuvvet medyanın, yerelden başlayarak, şiddet ve bireysel silahlanma ile oluşan olayları topluma yansıtma biçimine objektif ve meslek gereklerine uygun eleştirellikle yaklaşmasını sağlamak amacıyla, Umut Vakfı “Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” konulu Yerel Medya Eğitimleri’ni düzenlemeye devam ediyor. ilki Diyarbakır’da Haziran ayında gerçekleştirilen eğitimin 2.si Rize’de düzenlendi. 
Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman ve Rize Valisi Kasım Esen’in açılış konuşmalarının ardından eğitim seminerinin ilk oturumu yapıldı. 
Rize Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Faik Bakoğlu’nun başkanlık ettiği ilk oturumda; Umut Vakfı Onursal Mütevellisi Sayın Nail Güreli “Şiddetin İçselleşmesi”, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi - Psikyatrist Dr. Ayhan Akcan “Bireysel Silahlanmada Türkiye: Sosyal Açıdan Hangi Durumdayız? Medyanın Sorumluluğu?” ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu “Medya Okuryazarlığı Gazetecilere de Gerekli: Şiddet İçeren Haberlere Nasıl Bakmalı?” konusunu işlediler.
Eğitimin öğle yemeğinden sonra yapılan 2. oturumuna ise Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu başkanlık etti. Bu oturumda Eskişehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Barış Günaydın “Spor Haberleri Açısından Sporda Şiddet ve Kanunu” ve Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu ise “Şiddet Haberlerinde Toplumsal Cinsiyet Rolleri: Töre Cinayetlerine Kadın ve Erkek Gazetecilerin Bakışı” konusunda bilgi verdiler.
“Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” Yerel Medya Eğitimi, katılımcı gazeteciler ve eğitimcilerin “Yerel Medya’nın Şiddet Haberciliğine Bakışı” konusundaki karşılıklı tartışmalarıyla ve sertifika töreni ile sona erdi.  


Yerel Medya Eğitimi Rize Semineri’nde, 
silah ruhsatının 28 yaşın üzerindekilere verilmesi ve ruhsatların manyetik kart haline getirilmesi istendi...

Umut Vakfı tarafından Rize’de düzenlenen “Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” konulu seminerde toplumdaki şiddet olayları ve bireysel silahlanma sorunu çeşitli boyutlarıyla tartışıldı. Rize, Trabzon, Ordu, Artvin ve Giresun illerinden katılan basın mensuplarının dile getirdiği istem ve çözüm önerilerinin bir sonuç bildirgesiyle kamuoyuna duyurulmasına karar verildi. Bu istemlerin başlıcaları şöyle:

  • Ruhsatsız  silahların imhası konusunda yasal düzenlemeler yapılmalı, kuru sıkı silahların satışı da yasal düzenlemeye bağlanmalı.
  • Silah ruhsatı alabilmek için yaş sınırı 21’den 28’e çekilmeli.
  • Mermi ve mermilerin kullanımının kontrolü için her merminin seri numarası olmalı.
  • Jandarma ve Polis için ortak veri tabanı oluşturmalı.
  • Silah ruhsatı manyetik kart halinde olmalı.
  • Silah ruhsatı verilen kişiler mutlaka eğitilmeli.
  • Futbol maçlarının öncesinde ve sonrasında alınan güvenlik önlemleri daha etkin duruma getirilmeli.
  • Televizyon kanalları, hakemlerin şiddet çağrıştıran hatalarını tekrar tekrar yayınlamamalı.
  • Gazeteciler mesleklerini ödev ve sorumluluk bilinciyle yerine getirirken, TGC tarafından imzaya açılan Gazeteci Hak ve Sorumluluklar Bildirgesi’ndeki “gazeteci; her türden şiddeti haklı gösterici, özendirici ve kışkırtan yayın yapamaz.” ilkesini benimsemeli.
  • Spor haberlerinin verilmesinde sporun bir oyun ve yarışma olduğu unutulmamalı ve bu haberde fair play ilkeleri dikkate alınmalı.
  • Spor müsabakalarında şiddetin önlenmesi hakkındaki kanun, günümüz koşullarına göre gözden geçirilmeli.
  • Güvenlik güçlerince operasyonlarda kullanılan çift hareketli silahlar halka verilmemeli.
  • Öncelikle hukukun üstünlüğünü sağlayacak, hukuk devletini tüm kurumlarıyla hayata geçirecek bir yargı reformu, idari reform yapılmalı.
  • İnsan haklarına dayalı, demokrasiyi ve çok sesliliği özümseyen, araştıran, eleştiren, tartışan çağdaş insanı yetiştirecek bir eğitim reformu gerçekleştirilmeli.
  • Yargı, eğitim ve yönetim reformlarının öngördüğü uygulamaların kağıt üzerinde kalmayıp, yöneticilerin kafasında yer etmesi ve hayata geçirilmesi için sivil toplum örgütleri, sürdürülebilir bir dayanışma anlayışıyla etkin bir çalışma içinde olmalı. Kimi yöneticilerden başlayarak, toplumdaki hukuk tanımazlık anlayışını mutlaka gidermek için çaba harcanmalı.
  • Bireysel silahlanmaya ve şiddete karşı, geniş kapsamlı bir kurultay toplanmasına öncülük edilmeli.
  • Şiddetin içselleştirildiği bir alan olan cezaevleri ıslah edilmeli. 

Diyarbakır - Rize’de yapılan yerel medya seminerlerimizin içeriği  kitap olarak yayınlanmıştır.

Kitabı buradan indirebilirsiniz

Eğitim Programı