"Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri" Yerel Medya Eğitim Semineri - ANTAKYA

UMUT VAKFI
"Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri" Yerel Medya Eğitim Semineri
ANTAKYA
 
2 Kasım 2008 
Hatay / Dedeman Antakya Otel
 
Nazire Dedeman 
Açış Konuşması

Sayın katılımcılar,
 
4.sünü düzenlediğimiz “Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” Yerel Medya Seminerimize hoşgeldiniz. 
 
Medya, literatürde, “4. Kuvvet” tanımlamasıyla yerini alırken, sivil toplum ise artık 5. Kuvvet olarak gösterilmektedir. Demokratikleşme tartışmaları açısıdnan da önemli olan bu iki “kuvvet”in birlikteliğinin merkezinde, kuşkusuz yurttaşlar ve yurttaşların en temel insan hakları yer almalıdır.
 
Yerel Medya Seminerlerimize başlarken, konunun merkezine, insanın en temel hakkı olan “yaşama hakkı”nı koyduk. Hukukun üstünlüğü, adalet, barış ve yurttaşlık kavramları çerçevesinde bireysel silahsızlanma konusuna dikkat çekmek istedik. 
 
Çünkü, bireylerin sahipliğinde bulunan silahlarla meydana gelen yaşam hakkı ihlalleri, barışın hakim olduğu coğrafyalarda sessiz sedasız süren bir savaşın varlığına işaret ediyor. 
 
Bu sorun sadece Türkiye’de değil, Dünya’da da önemli bir insan hakkı sorunudur.
 
IANSA’nın (Küçük Silahlara Karşı Uluslararası Eylem Ağı’nın) verilerinden biliyoruz ki; Dünya’da her gün 1000 kişi ateşli silahlarla ölüyor. Bu sayının 250’si savaşlarda ölümlerden oluşurken; 750 kişi ise ateşli silahlarla meydana gelen cinayet, intihar, kaza gibi nedenlerle hayatlarını kaybediyorlar.
 
Yine IANSA’nın verilerine göre, Dünya’da 875 milyon silah kullanımda bulunuyor. Bu silahların %74’ü, yani çoğunluğu sivillerin elinde bulunmaktadır.
 
Türkiye’de ise yılda ortalama 3 bin kişi ateşli silahlarla ölmektedir. Mağduriyet yalnızca yaşamından olan bu 3000 yurttaştan ibaret değildir. Onların anneleri, babaları, kardeşleri, sevdiklerini de düşünürseniz mağduriyetin çok daha büyük olduğunu takdir edersiniz.
 
Sayın konuklar,
 
Ülkemiz, insan hayatının bu denli ucuz olduğu ve populist politikalara, çıkarlara kolayca harcandığı bir ülke olmamalı. Bu nedenle sivil toplum ve medya, öncelikle insan haklarından yana, kamusal yararı gözetmek üzere birlikte hareket etmelidir.
 
Demokrasi açısından medya ve sivil toplum konusunda düşünmüş önemli bir bilim insanı olan John Keane’in belirttiği gibi “Medya, siyasi ya da ekonomik iktidar sahiplerinin kişisel kazancı ya da kârı için değil, tüm yurttaşların kamusal yararı ve eğlencesi için kullanılmalı.”
 
“Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri Yerel Medya Seminerler dizisinin amacı; ülkemizde en önemli değişimci güç olan medyanın, özellikle de yerel medyanın şiddet ve bireysel silahsızlanma konusundaki olaylara ve olayları yansıtma biçimine objektif ve meslek gereklerine uygun eleştirel yaklaşımını oluşturmaktadır. 
 
Siz gazetecilere, bu konuda çok önemli sorumluluk ve görev düşüyor.  Belki de en fazla okunan, dikkat edilen şiddet haberleri, gündelik yaşamın bir parçası olarak, medya izleyicisine türlü yaşamsal tecrübeler, insan hikayeleri anlatıyor.
Peki bu haberlerin ve olayların tanıkları olan gazeteci arkadaşlarımız, bir tür hikaye anlatıcısı olarak, toplumsal kanaat ve davranışları şekillendirdiklerinin farkında mıdırlar? Gazeteciler, tanık oldukları olayları aktarırken, taşıdıkları sorumluluğun bilincinde midirler? Bu sorular, bugünkü eğitim programımızın temelini teşkil ediyor. 
 
Bugünki programımız 2 bölümden oluşmaktadır. 1. Bölümde; genel olarak, gazetecilik meslek ilkeleri, medya okuryazarlığı ve insan hakları açısından şiddet haberleri konuları ele alınacak. Öğle yemeğinden sonraki 2. bölümde ise; şiddet haberlerinde çocuk ve toplumsal cinsiyet ile bireysel silahsızlanma konularında bilgileneceğiz. 
 
Sonrasında; “Yerel Medya’nın Şiddet Haberciliğine Bakışı” konusundaki tartışma oturumunda sayın konuşmacılarımız, oturum başkanlarımız ve siz gazeteci arkadaşlarımız ile birarada olacağız. Bu oturum, karşılıklı olarak konuya bakış açımızı ortaya koyacağı için son derece önemlidir. Bu nedenle son oturuma katılmanızı, fikirlerinizi, deneyimlerinizi, sorularınızı ve değerlendirmelerinizi bizlerle paylaşmanızı rica ediyoruz. 
 
Bu bölümü takiben sizlere sertifikalarınızı takdim etmekten gurur duyacağız.
 
Bu vesileyle; organizasyonda emeği geçen herkese; Sayın konuşmacılarımız Nail Güreli’ye, Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu’na, Av. Fikret İlkiz’e, Dr. Ayhan Akcan’a, Av. Filiz Kerestecioğlu’na ve Ragıp Duran’a; ayrıca, Oturum Başkanlarımız Sayın Ahmet Abdullahoğlu’na ve Sayın Mehmet Ali Solak’a içtenlikle teşekkür ediyorum.
 
Bu seminerin gerçekleşmesine maddi destek vererek gerçekleşmesini mümkün kılan Freidrich Ebert Stiftung Derneği’ne ise teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Verimli, eğlenceli ve katılımcılığınızın yüksek olduğu bir seminer olmasını dilerim.
 
Umut dolu yarınlara...