Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri HATAY Yerel Medya Eğitimleri

“Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” Yerel Medya Eğitim Seminerlerinin dördüncüsü Hatay’da düzenlendi...
 
Eğitime Hatay, Kilis, Adana, Gaziantep illerinden gazeteciler ve Mustafa Kemal Üniversitesi’nden İnternet Gazeteciliği Bölümü öğrencileri katıldı.
 
Umut Vakfı’nın, dördüncü kuvvet medyanın, yerelden başlayarak, şiddet ve bireysel silahlanma ile oluşan olayları topluma yansıtma biçimine objektif ve meslek gereklerine uygun eleştirellikle yaklaşmasını sağlamak amacıyla düzenlediği “Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” konulu Yerel Medya Eğitimleri geçtiğimiz yıl başlamıştı.
 
Bugüne kadar Diyarbakır, Rize ve Eskişehir’de düzenlenen eğitimlermizin dördüncüsü, 2 Kasım 2008, Pazar günü Dedeman Antakya Otel’de düzenlendi. Hatay, Kilis, Adana ve Gaziantep illerinden gazetecilerin davetli olduğu eğitim 1 gün sürdü.
 
Seminer, Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman ve Hatay Valisi Sayın Nusret Miroğlu’nun açılış konuşmalarıyla başladı. Nazire Dedeman, yaptığı konuşmada bireysel silahlanmanın Dünya ve Türkiye’deki durumuna dikkat çekerek, kamu yararı ilkesinin medya açısından önemini vurguladı. “Ülkemiz, insan hayatının bu denli ucuz olduğu ve populist politikalara, çıkarlara kolayca harcandığı bir ülke olmamalı. Bu nedenle sivil toplum ve medya, öncelikle insan haklarından yana, kamusal yararı gözetmek üzere birlikte hareket etmelidir. Demokrasi açısından medya ve sivil toplum konusunda düşünmüş önemli bir bilim insanı olan John Keane’in belirttiği gibi “Medya, siyasi ya da ekonomik iktidar sahiplerinin kişisel kazancı ya da kârı için değil, tüm yurttaşların kamusal yararı ve eğlencesi için kullanılmalı.” dedi.
 
Öğleden önce yapılan ilk oturuma Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Abdullahoğlu Başkanlık etti. Umut Vakfı Onursal Mütevellisi Nail Güreli “Gazetecilik Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi”, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu “Medya Okuryazarlığı Açısından Şiddet Haberleri” ve Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, NTV Hukuk Danışmanı Av. Fikret İlkiz “Şiddet Haberlerinde İnsan Hakları” konusunda bilgi verdi.
 
Eğitimin öğle yemeğinden sonra yapılan 2. oturumuna ise Hatay Güney Rüzgarı Dergisi Sahibi Mehmet Ali Solak Başkanlık etti. Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikyatrist Dr. Ayhan Akcan “Yaşama Hakkı Açısından Bireysel Silahsızlanma: Türkiye’de Durum ve Medyanın Sorumluluğu”, Av. Filiz Kerestecioğlu “Şiddet Haberlerinde Toplumsal Cinsiyet Rolleri” ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Ragıp Duran “Çocuk ve Şiddet Haberleri” konusunu işlediler.
 
Seminer, katılımcı gazeteciler ve eğitimcilerin “Yerel Medya’nın Şiddet Haberciliğine Bakışı” konusundaki karşılıklı tartışmalarıyla ve sertifika töreni ile sona erdi.
Eğitim Programı
Nazire Dedeman Konuşma Metni
Fotoğraflar